Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Valentin-nap

Valentin-nap

A tengerentúlra utazott, majd visszatért ünnep története

Bármilyen furcsán is hangzik, bizony a történészek szerint így történt, és még véletlenül sem kereskedelem serkentési célzattal létrehozott „ál-ünnep” - ahogy a köztudatban él.

De ne szaladjunk ennyire előre, hisz van még néhány izgalmas legenda e nap körül.

 

HÁZASODNI TILOS

 A legrégebbi, és ebből kifolyólag dokumentumokkal legkevésbé alátámasztott legenda szerint i.sz. 270 körül a római császár megannyi véres háborúban és ütközetben vett részt, így elsődleges szempont volt számára, hogy nagyon jó katonái legyenek. Úgy gondolta, hogy a nőtlen férfiak jobb harcosok, mint a házasok és családosok, ezért egész egyszerűen megtiltotta - hisz megtehette - a házasságkötést. 

Feltehetően a népesség körében ez nem aratott akkora sikert és továbbra is voltak szerelmesek, akik bizony kitartottak egymás és a szerelmük mellett. Az ő „segítségükre” sietett Szent Valentin (vagy Szent Bálint, kinek hogy tetszik, ugyanis a Bálint latinul Valentines), aki a császár parancsa ellenére megeskette titokban a hozzá fordulókat.

Természetesen tette nem maradt titokban és büntetlenül sem, így mártírhalált halt február 14-én, és egyúttal tette nyomán a legenda szerint ő lett a szerelmesek védőszentje.

 

ANGLIÁBÓL A TENGERENTÚLRA ÉS VISSZA

Hogy ne csak a legendákról beszéljünk: a feljegyzésekkel is alátámasztott Valentin-napi ünnepségek az angolszász vidékekre nyúlnak vissza. Angliában már a 15. századtól vannak Valentin szokások. A virágok és szerelmes üzenetek küldése is már ebben az időszakban jellemző volt.

Sokan a virágok és szerelmes üzenetek küldését Samuel Pepys költőhöz kötik, ugyanis úgy tartják szerelmes levelet küldött feleségének, aki ezt egy csokor virággal hálálta meg. Így lett a Valentin-nap a virág és a szerelmes üzenetek ünnepe.

Más elképzelések is napvilágot láttak az idők folyamán, amik a Valentin-napi szerelmes üzenetek és kedves gesztusok hagyományát erősítették, sőt Szent Bálint alakja is többször fellelhető a történelemben, így bizonyára teljes bizonyossággal sosem derül ki melyik volt előbb, a tyúk vagy a tojás cheeky. (ezt nem lehetett kihagyni, bocsi)

 Az viszont egészen biztos, hogy az angolszász vidékeken nagy népszerűségnek örvendtek a Valentin-napi szokások, hagyományok. Az angol kivándorlók pedig vitték magukkal e szokásokat a tengeren túlra, ahonnan a világháború alatt az amerikai katonák hozták vissza, és honosították meg (újra) Európa egyes területein, ahol korábban nem volt annyira nagy hagyománya, így például Németországban is, ahol már Valentin napi bált is szerveztek ebben az időben.

Ma már ünneplik a napot a Föld számos pontján: Japánban, Koreában, még Kínában és Braziliában is.

Magyarországon valamiért kevéssé ismert Szent Bálint története, és kultusza, Nyugat-Európához képest. 

Leginkább a Magyarországra betelepült németek körében volt igen népszerű Szent Bálint ünnepe és tisztelete. Ezt támasztja alá az a tény is, hogy Magyarországon egyetlen olyan kápolna létezik, amit Szent Bálint tiszteletére szenteltek, - nem véletlenül - olyan vidéken, ahol a magyarországi németek jelentős hányada található, Baranya megyében, Bólyban. (Ezt egyébként eddig nem is tudtam, pedig csak néhány kilométer onnan, ahol felnőttem blush)

 

SZERETETET KAPNI MINDIG ÖRÖM

Bár e nap eredetét tekintve rendkívül sok homály fedi, azért az mégsem vitatható, hogy évszázadok óta ez a nap a szerelmesek egymás iránti tiszteletének és szeretetének kifejezését szolgáló ünnep. Legyen az egy szál virág, egy kedves, kézzel írt üzenet, vagy néhány kedves szó.

Olyan gesztusok, melyek a szerelmes szíveket megdobogtatják, amik örömet, meghatódottságot és kedves, meghitt pillanatokat szereznek. Olyan pillanatokat, melyekre mindannyiunknak szüksége van.

Mert szeretetet kapni mindig öröm.    heart

 

 

Az én Valentin-napi kínálatomat itt találod:

Valentin napi ajánlat, bálint nap, szerelem (mydreamsdesign.hu)